Lägganvisningar för marksten och plattor

Nedan har vi sammanställt en generell lägganvisning för marksten och plattor. Du kan även ladda ner material från vår leverantör S:T Eriks (pdf:er). I de utskriftsvänliga broschyrerna hittar du även exempel på mönster och andra tips inför läggningen.

Lägganvisning och mönster för marksten och plattor

Läggning i cirklar, bågar och kurvor med S:T Eriks Nostalit

 

 

1. Planering och utsättning

Oavsett om du ska bygga en gång, uteplats eller garageuppfart är det viktigt att du planerar ditt projekt.

Vanligen börjar du med att mäta ut en rät vinkel där din första rad sten / plattor ska börja. Markera sedan konturen på den yta du ska stensätta med ett snöre.

 

 

2. Gräv ur schakt

Gräv ur 15-25 cm för trädgårdsgången eller uteplats och 30-35 cm för garageuppfart. När du grävt ur underlaget, väger du av ytan för att den ska bli jämn och fin med önskad lutning.

Den utgrävda ytan ska ha samma fall som den färdiga ytan, 1-2 cm per meter. Se till att ytan lutar ifrån huset!
 

 

 

3. Förbered schaktet

Botten på den utgrävda ytan ska vara jämn. Är jorden lerig, kan du täcka botten med fiberduk som förhindrar att jordassorna blandar sig med bärlagret ovanpå.

 

4. Bärlager

Fyll upp med 10-15 cm tjock bärlager av 0/18 mm samkross eller motsvarande som packas vär med vibratorplatta.

Jämna till ytan och se till att den får samma lutning som den färdiga ytan ska ha. Kvar upp till den färdiga ytan ska det vara plats för 3 cm sättsand plus markstenen / plattans tjocklek. Behöver du använda kantstöd sätts de i samband med att bärlagret läggs ut och packas.

Prova med ett skift av markstenar / plattor, så att kantstöden kommer på rätt avstånd för att undvika onödiga kapningar.

 

 

5. Sättsand

Lägg ca 3 cm sättsand över ytan och komprimera lagret lätt. Placera ut avdragsbanor så att banornas översidor ligger i nivå med markstens / plattornas undersida.

Ytan ska ha ett visst fall från huset, normalt 1-2 cm per meter. Drag av överflödig sand genom att trycka avdragsskivan mot banorna samtidigt som du drar den mot dig. På så sätt får du en färdig bädd att lägga plattorna på. Ta bort banorna och återfyll försiktigt.

 

 

6. Läggning 

Lägg ut markstenen / plattorna med fog på ca 3 mm. Börja med att provlägga ett helt skift så att du kan justera fogarna och slipper onödiga kapningar.

Behöver du kapa ska minst en tredjedel av stenen / plattan vara kvar.

 

7. Fogning 

Se till att fogen blir fylld! Du kan lämpligen använda 0/2 mm sand, som borstas eller vattnas ner i omgångar. Det är särskilt viktigt att du fyller noggrant när det gäller garageuppfarter. Spara fogsand så att du kan underhålla fogarna den första tiden. När fogningen är klar ska överbliven fogsand sopas bort.

Ifall plattorna eller markstenen är 60 mm eller tjockare, är det lämpligt att jämna ut läggningen med vibratorplatta klädd med gummi på undersidan.

 

 
Öppettider
 
 
 
Mån-Fre
07.00-16.00


Lunchstängt 12.00-12.45
 


jörgen@betongexperten.nu

 070-5453232